Home / Landslag

Landslag

Swedish National Women's Lacrosse team 2015Damlandslaget vid EM 2015 i Nymburk, Tjeckien

Damlandslaget

Damlandslagets första turnering som ett landslag skedde 1997 på Zinkensdamm i Stockholm. Sverige arrangerade dam- och herr- EM och Sverige var en av sex nationer som då representerade ELF (European Lacrosse Federation). Sverige har sedan dess deltagit i tre EM med bästa resultatet 2012 i Amsterdam då man kom på sjätte plats utav 12 deltagande länder. Lagets fysiska kapacitet har visat sig ge utdelning och landslaget har ett rykte om sig att vara ett av Europas mest vältränade…

2013 gjorde de svenska lacrossedamerna debut i VM-sammanhang då VM gick av stapeln i Toronto, Kanada. Laget av representanter från Farsta, Sundbyberg, Luleå och Göteborg. Utöver dessa lag var även fyra svenskor bosatta i England och USA med och representerade Sverige. Senaste mästerskap ägde rum sommaren 2015 då damerna deltog i EM i Tjeckien där de slutade på en 14e placering. Kommande satsning är VM2017 i London.

herrlandslag14

Herrlandslaget under VM 2014 i Denver, USA 

Herrlandslaget

Det svenska herrlandslaget gjorde sin internationella debut i dåvarande Tjeckoslovakien 1990. Landskampen, vars resultat för länge sedan är glömt, innebar starten för ett landslag som sedan dess deltagit i alla internationella mästerskap med undantag för VM 2006.

Det svenska herrlandslaget har i likhet med många andra svenska landslag en stark historik i att överträffa sig själva. Trots att det svenska lacrosse-förbundet förmodligen är ett Sveriges minsta åstadkommer landslagen resultat långt över förväntan. Sveriges herrar vann brons i EM 2012 och är rankade på en elfteplats i världen efter VM2014.

Under VM som spelades i Denver 9 till 19 juni 2014 placerade sig herrarna på en 11e plats där över 45 nationer gjorde upp om medaljerna. Herrlandslaget 2014 leddes av Tobias Kindblom och Kim Langeborg som båda har en lång spelarkarriär bakom sig i klubblag, landslag och spel utomlands. Näst ut är EM 2016 i Budapest, Ungern!

För att lyckas med kommande satsningar inför nästa mästerskap behöver landslaget hjälp! Svenska lacrosseförbundet saknar än så länge statligt stöd då vi ännu inte är tillräckligt många licensierade spelare för att vara en del i Riksidrottsförbundet.  Samtliga landslagsresor finansieras därför av spelarna själva och en ideellt arbetande tränarstab.

13062520_581022405395379_5663689346377089023_n

Svenska boxlaget Swedish Lax på turnering i Prag 2016

Boxlandslaget

Boxlandslaget är Sweden Lacrosses senaste satsning och har kommit till tack vare eldsjälen och nuvarande General Manager Curt Kinney.

Satsningen påbörjades som ett nationellt projekt där ett svenskt box-lag sattes ihop av spelare från hela landet som arrangerade träningsläger och åkte på turneringar som ”Helangår” (Hell and Gore) och ”Swedish lax”. Inför EM 2017 har nu satsningen utökats till att bli det första Svenska landslaget i boxlacrosse. Under GM Curt Kinneys ledning har ett flertal satsningar gjorts för att utöka träningskvoten och knyta in nya sponsorer. I samarbete med företaget Plantagon har även Rex Lyons från Onondaga Nation knutits till programmet som Head Coach. I slutet på januari hålls lagets första try-outs.

Leave a Reply