Home / Nyheter / Intervju med Natalie Aranda, Ansvarig för Svenska Lacrosseligan

Intervju med Natalie Aranda, Ansvarig för Svenska Lacrosseligan

Hej Natalie, välkommen till en kortare intervju!

Kan du ge en kortare beskrivning om vem Natalie är som människa och Lacrossespelare?

Oj vad svårt, haha! Som person är jag nog ganska energisk, har tio tusen idéer om allt möjligt. Gillar att skoja och flamsa, men kan också blir tjurig när saker inte blir som jag har tänkt mig. Som lacrossespelare är jag väl rätt snabb och ettrig. Jag fick höra en gång att det vore bra om jag var lika snabb i tanken som i benen haha! Jag tror dock att det faktum att jag tvingats till en annan spelstil pga graviditet har gjort att jag faktiskt har börjat tänka lite mer och att jag därmed blivit en lite smartare spelare.

Hur har din aktiva karriär sett ut inom Lacrosse?

Jag började spela i Lund som student och spelade där något år, tror det var 2008. Efter några års uppehåll med utbytesstudier och annat så flyttade jag till Stockholm och började spela i Farsta 2011, där jag fortfarande spelar.

Jag har spelat tre internationella mästerskap; Em 2012 i Amsterdam, VM 2013 i Oshawa (Kanada) och EM 2015 i Nymburk (Tjeckien).

Utöver det så har vi åkt runt i Europa mycket med Farsta och spelat turneringar i en rad olika länder såsom Belgien, Holland, Finland, England och Lettland. Vi har också spelat Champions cup många gånger i egenskap av svenska mästare.

Din Moderklubb

Farsta

Vad krävs det för att bli en bra Lacrossespelare?

Man måste vara vältränad! Lacrosse är väldigt allround och kräver både snabbhet, smidighet och ren styrka – både vad gäller dam – och herrlacrosse.

Du är utvecklingsansvarig för Lacrosse Sverige och jag kommer ställa lite frågor kring Lacrosse utveckling i Sverige

-Varför valde du att bli utvecklingsansvarig och vad är din drivkraft för Lacrosse Sverige?

Jag ville passa på att engagera mig under min föräldraledighet när jag visste att jag skulle ha tid över, så därför sökte jag mig till förbundet. Dock med ganska öppet sinne vad gällde roll. Vi diskuterade oss fram ihop i styrelsen vilka roller som vi skulle passa bäst till och då blev jag utvecklingsansvarig, vilket känns klockrent.

Jag drivs av tillväxt i sporten, att vi ska locka både unga och seniorer att börja spela lacrosse. Men då måste vi ha något intressant att erbjuda och det är där Svenska Lacrosseligan, SLL, är så viktig. Mitt fokus första året är framför allt på SLL som har premiär våren 2019 och som vi i styrelsen tror kommer vara en nyckel till att fler söker sig till, och väljer att stannar inom, lacrossen.

-Ett seriespel har inte funnits i Sverige, hur ser ett framtida seriespel ut i Sverige, vad är tankarna och visionerna kring seriespel?

Första året hoppas vi få cirka 5 herrlag och 5 damlag och förhoppningsvis även några juniorlag. Matcherna kommer framförallt att spelas i form av flerpartsmöten, som små “miniutrneringar”, för att minimera resekostnader för lagen. Vi kommer att satsa på att utbilda domare för att höja nivån och säkerheten på spelet.

Visionen framåt är att samtliga befintliga lag har vuxit och kan representeras i ligan, men också att det har tillkommit helt nya lag i städer där lacrossen inte spelats tidigare. Vi kommer också att arbeta för att ungdomsserierna ska växa och ha fler ålderskategorier. Inom inte alltför många år ser vi också att vi har höjt statusen för domare och att vi har en rad välutbildade domare till samtliga seriematcher.

-Finns det något land som finns som föregångsland och som du och förbundet samarbetar med?

Vi sneglar såklart en del på vårt grannland Norge, som har lyckats fantastiskt väl med att sprida sporten till många städer runtom i landet. Idag har de seriespel i två divisioner! Därmed har de också en bred bas för landslagsstaberna att plocka spelare från, vilket har gjort att deras landslag står sig allt bättre internationellt. Det är den filosofin som vi i förbundet också vill jobba efter, att prioritera utvecklingen på klubblagsnivå, för då kommer resultaten med landslagen automatiskt.

Till sist:

-Jag tackar dig Natalie för denna gång. Jag önskar dig en god fortsättning!

Tack Texas !

 

-Slut intervju-

Det kommer fler intervjuer inom Lacrosse Sverige och även gästintervjuer från internattionella Lacrosse utövare, ledare!

Mvh Mikael ”Texas” Magnusson