Home / Nyheter / Intervju med Jimmy Carlsten, spelare i Svenska Lacrosse landslaget

Intervju med Jimmy Carlsten, spelare i Svenska Lacrosse landslaget

 1. Jimmy,vad är det som gör att Lacrosse är den bästa sporten av alla?
  (Det krävs enorm mängd träning och tänker då bara på konditionsdelen, lägg där till det taktiska. Spelet utan boll.)

På ett personligt plan är det framförallt gemenskapen i Nordia som håller mig motiverad. De är ett jävligt bra gäng.

När det kommer till sporten så gillar jag att det krävs så många olika moment att behärska för att vara en bra spelare. Det finns alltid något att jobba på.
Sen ska jag inte sticka under stolen med att jag attraheras av den mer fysiska sidan av sporten.

 1. Hur kommer det sig att Lacrosse har behållt sin otroliga familjära känsla?
  (Det är min personliga reflektion, av det lilla jag fått uppleva, den korta tid jag verkat i Organisationen)

Det är en liten sport både i Sverige och internationellt. Det gör att många bekanta ansikten återkommer. Nu är väl Nordia välkända för vår familjära inställning till omvärlden men även vi mjukas upp sakta men säkert.

En annan viktig faktor på hemmaplan är alla de personer som engagerar sig för att driva sporten framåt. Det är många som kanske inte får den uppmärksamhet dom förtjänar alla gånger (Läs ex. Rebecka Lind) men som trots det kommer tillbaka år efter år och outtröttligt och passionerat jobbar vidare.

 1. Hur ser Lacrossen ut i Norden, ute i Europa och övriga världen?

Sporten växer internationellt och börjar få en högre status.
Tyvärr går det en aning trögare i Norden. Ett tag kändes det som att både Finland och Norge hade något riktigt bra på gång men även det verkar ha stannat av. Spelmässigt är det är högt och lågt. Den högsta nivån är väldigt hög såväl i Norden som Europa och världen men det är fortfarande rätt ojämnt.

 

 1. Vart kommer Lacrossen ifrån, ursprungligen och hur gammal är den?

Mitt svar kommer garanterat innehålla faktafel så läs här istället:
https://en.wikipedia.org/wiki/Lacrosse

 

 1. När man reser ned på semester / arbete runt om i Europa, hur fungerar det om man skulle vilja träna med något Lacrosselag på den ort man befinner sig på?

Min bild är att folk över lag är rätt öppna och inbjudande inom all typ av amatöridrott men som alltid hänger de på dig själv. Man får helt enkelt höra av sig till någon lokal klubb och hoppas på de bästa.

 

 1. Vilken / vilka idrotter påminner mest om Lacrosse, eller spelar inte det någon roll om man vill bli en duktig Lacrossespelare?
  (Tänker om någon funderar på att byta till Lacrosse)

Har du bra bollsinne och inte är allt för strykrädd brukar de mesta lösa sig.
Handbollsspelare brukar ofta plocka upp de rätt fort men även basket och andra liknande sporter med rörelsemönster som påminner om lacrossens kan givetvis vara till en fördel.

 1. Berätta gärna med egna ord , om din passion kring Lacrosse, du spelar i landslaget, hur länge har du spelat där, och hur länge kan man vara en bra Lacrossespelare?

Jag har spelat lacrosse i snart 12 år och vart uttagen i landslaget under 2 VM och ett EM. Att jag började spela lacrosse är helt ärligt en av de bästa sakerna jag gjort. Allt från att komma ner till klubbhuset innan träning och möta alla polare till att få åka på VM och spela lacrosse på en helt ny nivå är och har varit helt fantastiskt. Lägg där till alla människor jag aldrig annars hade träffat och lärt känna såväl i Sverige som internationellt.

 Kollar man på Farsta verkar man kunna spela hur länge som helst. Nu är jag iof. Inte intresserad av att spela promenadlacrosse och frågan var dessutom hur länge man kan vara bra.  Tillåter kroppen att jag kan spela på den här nivån i 5-6 år till får jag nog vara nöjd (är 29 idag).

 

 1. Vad händer härnäst i klubblaget och landslaget för din del?

I klubblaget är målsättningen är givetvis att vinna ännu ett SM-guld och därmed befästa att Nordia är Sveriges bästa herrlag. En annan målsättning är att ta hem Ken Galluccio cup nästa sommar.


Utöver det hoppas jag ha tid att hjälpa till att dra igång juniorverksamheten på allvar. Alla som känner Rolle vet att han surrar en hel del. Mitt i allt detta mummel kommer det ibland ut klokheter.  Han påpekade att våran möjlighet att spela lacrosse (eller idrotta överhuvudtaget) mycket byggt på ideellt engagemang från andra människor och att det kanske var dags att ge tillbaka lite. Hur dumt de än låter så har jag helt ärligt inte reflekterat så mycket över det tidigare.


När det kommer till landslaget så ligger det trots allt inte på mig att avgöra om jag platsar eller ej. Kan inte göra mycket annat än att fortsätta träna och spela.
Får jag hoppas skulle jag vilja spela ett EM och ett VM till, det finns så mycket potential i det lag som åkte till Israel och det vore fantastiskt att få va med på den resen och se hur långt det kan räcka.
Blir jag petad hoppas jag att det finns utrymme för mig att få vara med och hjälpa till vid sidan om på något sätt.

Jag tackar dig Jimmy för att du tagit dig tid att svara på mina frågor.

Kort om mitt engagemang i Svenska lacrosse Förbundet!

När jag tog på mig uppdraget  som Redaktör i Svenska Lacrosse Förbundet så hade jag en speciell önskan och det var att få göra mina uppdrag på mitt sätt. Jag älskar idrott och skrivit om många olika idrotter. Alla dessa idrotter är sådana jag själv idrottat, eller haft starkt intresse av att följa. Vissa idrotter har jag upptäckt senare och som trollbunit mig. Vad alla idrotter har för gemensamt  är passion, kärlek till sin respektive idrott. Vissa idrotter har blivit en sport där utövarna kan tjäna stora pengar och leva på sin idrott, medans andra idrotter tjänar man lite, eller ingenting alls.
Ändå finns viljan, passionen, kraften, där.

Lacrosse är en idrott som har fångat min uppmärksamhet. Jag blev ännu mer nyfiken på Lacrosse efter intervjun med Marcus Lind och mitt möte med Curt Kinney, Jimmy Carlsten i Sundsvall den 28 november 2018.

Jag ville söka och finna efter själen, hjärtat, passionen, mystiken kring och om Lacrosse.

Jag fick möjlighet att tala med Jimmy Carlsten en stund och hans berättelse var otroligt fängslande

Så en uppmaning till alla Lacrossare. Har ni en berättelse som ni vill dela med er av?
-Er personliga resa i och runt Lacrosse?
-Vad har Lacrosse, lagkamrater betytt för er?

Skicka ett mail till texas@lacrosse.se , med era upplevelser, så ska jag försöka publicera dem i någon lämplig form.

/Mikael ”Texas” Magnusson