Home / Nyheter / Milena Schönke tar över facklan som domaransvarig

Milena Schönke tar över facklan som domaransvarig

17499922_10158581646075093_646113754_o

Milena Schönke har länge varit drivande i flertalet engagemang i Svergie Lacrosse. Fotograf: Hedvig von Beetzen

Hej Milena.
Kul att du tar tagit över rollen som domaransvarig. Hur känns det?
Tack, det känns jättekul. Jag är väldigt taggad och ser fram emot att få engagera mig i Sverige Lacrosse. Det ska bli kul att få bygga upp och skapa ett community för lacrossedomare även i Sverige.

Beskriv vem du är och varför du älskar lacrosse?
Jag heter Milena och flyttade till Stockholm för 4 år sedan för att göra min PhD på Karolinska Institutet. 2015 hittade jag lacrossen via Kim Vestö (tidigare styrelseledamot i Sverige Lacrosse), som höll nybörjarträningar på KI för studenter och jag fastnade verkligen. Jag gillar att det är en snabb sport, det händer mycket och man måste hela tiden jobba tillsammans. Jag gillar också att det är så tekniskt, vilket gör det väldigt kul! Tidigare har jag spelat tennis (i 10 år!) men lacrosse är roligare – för man måste verkligen jobba tillsammans i ett lag.

När och hur började döma lacrosse?
I april 2016 arrangerade Sverige Lacrosse en umpire clinic med Maria Turkki (reds anm. domare från Finland som har dömt flertalet SM-turneringar senaste åren). Det var en grundläggande kurs för att fler skulle lära sig reglerna och till en början gick jag dit för att helt enkelt förstå spelet bättre. Jag tyckte det var väldigt kul – började kolla mycket på YouTube och intressera mig även för det tredje lag på plan- team zebra! Mitt fokus övergick helt enkelt till att se hur de hanterade spelet under matcherna.

Jag tycker att det är viktigt att ha domare på plan för att ut utveckla spelet och spelarna. Speciellt kul under det senaste året har det varit att få möjlighet att delta på damlandslagets träningshelger och hjälpa dem under deras resa till VM.

Vad har hänt i din domarutveckling sedan april 2016, och vad händer framöver?
Jag har nu fått licens från England Lacrosse och har under hösten/våren dömt matcher på damlandslagets träningshelger, som jag nämnde tidigare. Nu i sommar satsar jag på att få vara med och döma matcher under festivalturneringen som hålls parallellt med damernas VM. Nästa steg är väl att få licens för att döma internationella klubbmatcher (reds anm. det finns fyra nivåer, den högsta krävs är för att döma tex. VM), men nu är planen också att lägga stort fokus på att utveckla domarorganisationen i Sverige.

Vad vill du göra i din roll som domaransvarig i Sverige Lacrosse?
Jag vill skapa strukturen för den svenska domarorganisationen, få ihop herr- och damsidan organisatoriskt. Därutöver kommer givetvis ett stort fokus ligga på att öka intresset för att döma matcher – förmedla hur kul och givande det är! Man utvecklas väldigt mycket även som spelare, det är roligt att förstå hur allt hänger ihop.

Första steget är att identifiera vilka resurser vi har i Sverige och vilka som vill lära sig mer! Därutöver kommer vi titta på ett smidigt sätt att förmedla reglerna, kanske en onlinekurs som introduktion med de viktigaste reglerna. Det skulle fylla flera syften – bra introduktion för nya spelare för att förstå vad lacrosse går ut på och ett första steg för de som vill lära sig och testa på att döma. Jag tycker också att det är viktigt att vi tittar på ett sätt att sprida kunskap i hela landet – med tanke på hur utspridda klubbarna är.

Att vara domare är en av möjligheterna man har för att få sporten att växa. Spelet, spelarna och matcherna blir roligare med kunniga domare!

Tack Milena och lycka till!

Har ni några frågor eller funderingar, eller är intresserad av att lära er döma lacrosse: hör av er till Milena på milena.schoenke@lacrosse.se