Home / Nyheter / Onondaga-Svenskt samarbete öppnar nya möjligheter för box-landslaget

Onondaga-Svenskt samarbete öppnar nya möjligheter för box-landslaget

Under 2015 har Sverige Lacrosse tillsammans med det Stockholms-baserade företaget Plantagon – som grundats ur ett samarbete mellan aktörer från Onondaga Nation och Sverige – upprättat riktlinjer för ett framtida samarbete: Haudenosaunee Sweden Lacrosse Alliance. Iden uppkom när representanter från Sverige Lacrosse och Plantagon möttes under en ceremoni på Näringsdepartementet, då de officiella handelsförbindelserna mellan Sverige och Onondaga Nation formellt öppnades. En drivande kraft har och är fortfarande styrelseordföranden och entreprenören Hans Hassle.

Emedan arbetet med att befästa alliansen fortskrider har de första stegen tagits för en gemensam satsning mot box-EM 2017. Samarbetet har lett till att Sverige Lacrosse nu kan presentera vår nya Head Coach för box-landslaget: Rex Lyons.

Rex har en gedigen lacrosse-bakgrund både som coach och spelare, och har spelat för Rochester Knighthawks såväl som representerat Onondaga Nation i box och Iroquois i field, men kommer senast från ett uppdrag som coach för Onondaga Nations B-juniorer. “When Hans asked if I would be interested in coaching the Swedish National Indoor team, I didn’t hesitate”, meddelar Rex från upstate New York, “I’m honored to be considered for the head coach position”.

Med Rex följer även Ed Shenandoah, som skall komplettera tränarstaben som assisterande coach. Den preliminära planen är att hålla try-outs under Northern Light Lacrosse i Luleå sista helgen i januari för att sedan öka träningskvoten under April och fram till mästerskapet under ledning av de båda coacherna. GM, Curt Kinney, kommenterar från Linköping att inga platser är klara förrän coacherna fått säga sitt, så för den som inte hunnit delta i satsningen under hösten är möjligheterna fortfarande öppna fram till NLLL.

fullsizerender

Utvecklingsansvarige (dåvarande ordförande) John Sagrelius i samtal med professor Oren Lyons, Faithkeeper och ordförande i Plantagons Board of Directors. Oren är, förutom världskänd människorättskämpe, gammal Hall of Fame-goalie från Syracuse och en man som, med Sagrelius egna ord ”alla Syracuse-fans måste känna till.”